Energiebronnen vergelijken

Energie is een belangrijk onderdeel van onze maatschappij. Zonder energie zijn we namelijk nergens, omdat veel van onze apparaten stroom nodig hebben om te kunnen functioneren.

Er bestaan daarom verschillende soorten energie, die ieder hun eigen voor- en nadelen hebben en daarnaast ook allemaal eigen eigenschappen.

Voordat je een contract afsluit bij een energieleverancier is het daarom goed om je in de verschillende vormen te verdiepen en van daaruit jouw keuze te maken.

Groene en grijze energie bij energiemaatschappijen te krijgen

Bij energie wordt onderscheid gemaakt uit duurzame energie en grijze energie. Groene energie wordt op een milieuvriendelijke manier opgewekt, terwijl grijze energie met fossiele brandstoffen werkt en daardoor schadelijk kan zijn voor het milieu.

Je hebt dus verschillende mogelijkheden, welke afhankelijk zijn van jouw voorkeuren en wensen. Van hieruit kun je een contract zoeken die bij jou en jouw verbruik past.

Energievergelijker gebruiken!

Vergelijk tarieven van verschillende energieaanbieders met de gratis online vergelijker. Bespaar honderden euro’;s per jaar op uw energienota!

Zonnepanelen en energie vergelijken?

Allereerst groene energie. Zoals gezegd wordt deze opgewerkt uit milieuvriendelijke bronnen. Denk hierbij aan wind, zon, water, biomassa en duurzaam gas. Het grote voordeel van deze vorm van energie is dat er niets opraakt.

Ook wordt duurzame energie steeds goedkoper, doordat er verschillende doelstellingen behaald moeten worden op een koolstofdioxide-neutrale wereld te creëren. Energieleveranciers moedigen daarom nieuwe klanten aan om duurzame energie aan te schaffen en geven hier vaak mooie bonussen voor.

Zonne-energie met verschillende rendabelen

Zonne-energie wordt opgewekt door zonnepanelen of zonnecollectoren. Zonnepanelen bestaan uit zonnecellen met twee lagen silicium

. Zodra zonlicht op de zonnecellen schijnt, gaat er tussen de lagen silicium een elektrische stroom lopen.

Oude energieleverancier opzeggen?

Gaat u verhuizen naar Utrecht? en kiest u gelijk voor een andere energieleverancier, vergeet dan niet uw bestaande contract op te zeggen!

Het deel dat daadwerkelijk om wordt gezet in energie is ongeveer 20 procent. Bij collectoren gaat het niet direct om energie, maar juist om warmte. Er wordt water door metalen buizen heen gepompt, welke voor een snellere opwarming zorgt. Bij deze vorm van zonne-energie wordt tussen de 40 en 70 procent van de warmte benut.

Wind biedt mogelijkheden voor energie

Windenergie wordt weer op een geheel andere manier opgewekt en heeft zijn eigen voor- en nadelen. In dit geval worden er windmolens gebruikt om energie op te wekken. Wind wordt namelijk omgezet in een beweging, waardoor de windmolen gaat draaien.

Middels een generator wordt de beweging omgezet in elektriciteit. Hoewel deze bron nooit op zal raken, zijn er wel nog andere problemen bij het opwekken van deze energie. Er is namelijk nog geen goede oplossing om de windenergie op te slaan, waardoor een hoop nog verloren gaat.

Stromend water goed voor energie-opwekking

Een andere vorm van duurzame energie, welke wellicht wel op kan raken maar erg goed is voor het milieu, is waterkrachtenergie. Deze wordt opgewekt door stromend water. Hoe harder het water stroomt, hoe meer energie eruit te halen is. In landen met veel bergen kan deze dus goed opgewekt worden.

Daarnaast is er een waterkrachtcentrale nodig om energie uit stromend water te halen, welke niet in ieder land geplaatst kan worden. Nederland heeft bijvoorbeeld geen bergen, waardoor deze vorm van energie niet mogelijk is op eigen bodem.

Tips tegen hoge energieprijzen:

  • let op je verbruik en berekenen je energieprijs
  • je kunt je energieprijzen vergelijken om zo de goedkoopste leverancier te vinden
  • zet je energieprijs vast voor een jaar om kosten te besparen
  • houdt de verwachting van de energieprijzen in de gaten
  • Energiebronnen vergelijken help bij het vinden van een voordelige energieleverancier
  • Minder lang douchen of zuinige apparaten installeren in de badkamer. Dit kan door bijvoorbeeld een waterbesparende douchkop te installeren.

Dieren en planten bevatten energie

Biomassa is momenteel nog niet de meest duurzame oplossing bij het opwekken van energie. Dit komt doordat er momenteel nog gebruik wordt gemaakt van kerncentrales, welke op den duur moeten verdwijnen.

Echter biedt het wel veel mogelijkheden om in de toekomst milieuvriendelijk te zijn. Dierlijke en plantaardige afvalproducten bevatten namelijk energie. Deze energie komt uiteindelijk van de zon, waardoor planten kunnen groeien. De dieren die deze planten weer eten, produceren mest. Om de energie hieruit te kunnen halen, moet het verbrand worden in elektriciteitscentrales.

Gassen als vervanging voor fossiele brandstoffen

Ook zijn er nog enkele gassen die onder duurzame energie vallen. Een daarvan is groen gas. Deze wordt geproduceerd uit biogas, wat op zijn beurt weer geproduceerd wordt uit stortafval, GFT, slib en dierlijke restproducten. Deze leveren na vergisting methaan en koolstofdioxide op, waaruit ongezuiverd biogas ontstaat.

Deze wordt gedroogd en gezuiverd en dan heb je uiteindelijk groen gas. Vooral de kleinere bedrijven maken hier momenteel gebruik van, maar het moet steeds meer worden. CO2-neutraal gas is een andere mogelijkheid. Deze kan uit zichzelf niet opgewekt worden, maar is in feite aardgas dat geneutraliseerd wordt doordat bomen CO2 opnemen.

Het gebruik van duurzame energie gestimuleerd

In Nederland is vooral zonne-energie een populaire vorm van energie. Deze kan namelijk op de meest eenvoudige manier worden opgewekt, waardoor steeds meer mensen investeren in zonnepanelen.

De overheid komt daardoor veel mensen tegemoet met een subsidie, zodat het aanschaffen van groene energie gestimuleerd wordt. De contracten met duurzame energie worden daarom bij verschillende leveranciers ook steeds goedkoper.

Verschillende fossiele brandstoffen voor veel mogelijkheden

Een andere en bovendien goedkoopste vorm van energie is grijze energie. Deze energie wordt gewonnen uit fossiele brandstoffen, zoals kolen, aardgas en aardolie. De energie uit deze brandstoffen wordt op verschillende manieren gewonnen. Een daarvan is kernenergie, welke gewonnen wordt door atomen in een vat met water tegen staven uranium aan te schieten.

Zo komt energie vrij en zullen er steeds nieuwe atomen vrijkomen. De vrijgekomen warmte bij de afsplitsing van atomen verwarmt water in een grote ketel, waardoor er stroom ontstaat. De stroom wordt na gebruik weer opgevangen, waardoor het opnieuw kan worden gebruikt.

 

Verbranding van gas voor stroom

Een andere vorm  is aardgas. Nederlands aardgas wordt gewonnen door een boortoren, waarna het gescheiden wordt van water, zand en schadelijke stoffen. Daarna wordt het gas verbrand in een energiecentrale.

De warmte die vrijkomt, verwarmt water in een grote ketel. De stoom van het water zorgt dat een turbine wordt aangedreven, waardoor energie gegeven wordt aan het elektriciteitsnet.

Bij de verbranding komt echter veel CO2 vrij. De hoeveelheid die vrijkomt is echter minder dan bij een steenkoolcentrale.

Steenkool het slechtst, maar wel het goedkoopst

Steenkoolcentrales zijn daarmee een van de slechtste leveranciers van energie voor het milieu. De steenkool wordt in deze centrales vermalen tot een fijne stof en daarna verbrand.

Ook hier wordt water verwarmd, waardoor de energie opgewekt wordt. Het as dat overblijft wordt opgevangen en gebruikt in asfalt.

Steenkool is de goedkoopste fossiele brandstof die gewonnen kan worden, maar in Nederland is het niet meer te krijgen. Ook de rest van de wereld zal uiteindelijk zonder steenkool komen te zitten.

Bespaar kosten op jouw contract

De verbranding bij deze brandstoffen zorgt ervoor dat CO2 vrijkomt, wat schadelijk is voor het milieu. Niet alleen is het schadelijk voor het milieu, ook kunnen de fossiele brandstoffen een keer opraken. Het is daarom niet de beste energie waar je voor kunt kiezen, maar het kan je wel een hoop kosten besparen op jouw contract bij je nieuwe energieleverancier.